Mitska bića Istre ili kako učiti o istarskoj mitologiji

Mitska bića Istre ili kako učiti o istarskoj mitologiji

Istra Inspirit je pronašao način kako da istarski mitovi, priče i legende zažive pred najmlađom publike, i tako se kreirao doživljaj, odnosno Istra Inspiritić program koji nosi naziv Mitska bića Istre, a koji se do sada održao više stotina puta u školama i vrtićima diljem Istre.

Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.

Benjamin Franklin

Pokazalo se da su bića iz istarske mitologije pun pogodak za vrtićku, kao i za školsku djecu. Naši izvođači, Sedina i Miroslav Cerovac i Šandor Slacki u zadnje tri godine proputovali su cijelom Istrom, a Mitska bića Istre ove su se godine izvela u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Vrsara i u Dječjem vrtiću ”Tići” sveukupno 5 puta. Kako i uvijek, vladala je odlična atmosfera što je vidljivo i na fotografijama nastalima u Dječjem vrtiću ”Tići”.

303_manuel_paljuh

Dječji Vrtić ”Tići”

Na jednom smo mjestu okupili mnoštvo likova koje susreće Pićo, junak priče koji putuje po Istri tražeći put kući.  Na putu susreće tužnog zmaja iz Pićna koji traži izgubljenog brata, motovunskog diva Velog Jožu, Orka koji voli presretati usamljene putnike i uputiti na krivi put, štrigu koja traži sastojke za čarobnu maneštru i jednu od vila koje su gradile Arenu tako da su donosile kamenje s Učke do Pule.

136_manuel_paljuh

Pićo i Orko

Osim što klinceze i klinci uče o mitološkim bićima, na kraju imaju prilike ponoviti naučeno kroz interaktivne igre i kvizove. Nama je super čuti njihove ideje i zaključke, a njima ostaju informacije o mitološkim bićima, flori, fauni, zemljopisu i povijesti Istre o kojima pričaju u svojim učionicama ili igraonicama i nakon što se scenografija pospremi.

100_manuel_paljuh

Scenografija Mitskih bića Istre