Tradicije i običaji za vrijeme Božića u Istri

Tradicije i običaji za vrijeme Božića u Istri

2732

Istra je osebujni poluotok prožet raznovrsnim običajima tijekom cijele godine, no odlučili smo vas upoznati ili možda samo podsjetiti na neke božićne običaje u ovo predblagdansko doba. U Istri se božićno vrijeme počinje slaviti s blagdanom sv. Lucije, 13. prosinca, a završava za Sveta Tri Kralja, 6. siječnja, takozvanim koledanjem.

U Istri vrime Božića počinje sa sv. Lucom, 13. dičembra, a finjivaju za Sveta Tri Kralja, 6. antošćaka.

Glavni tradicijski blagdan je svakako Božić, kojemu prethodi Badnjak, Vilija Božja kako se naziva u Istri. Tradicionalna jela koja se pripremaju sastoje se od istarske tjestenine poput posutica ili fuža koja se kombinira sa slanim srdelama ili bakalarom. Naravno, Vilija Božja ne može proći niti bez domaće, bijele maneštre, guste juhe sa slanutkom, krumpirom i tjesteninom. Šećer dolazi na kraju, a istarska večera završava s fritulama i kroštulama.

posutice

Tradicionalna istarska jela

Vilija Božja ne more pasati bez domaće, bile maneštre, guste juhe sa slancon, kumpiron i pašton. Cukar vajka gre na kraju, pa istrijanska večera ne more finuti bez fritula i kroštula.

Posebno je jedinstven običaj iz nekih prošlih vremena kada su se još intenzivno koristila ognjišta, na koja bi se donio panj, koji se u Istri naziva cok.

cok

Panj

Cok se potpalio na Badnjak i trebao je gorjeti sve do Sveti tri kralja. Pokloni su bili većinom skromniji nego što su to danas. Najviše su se darivali orašasti plodovi poput oraha i lješnjaka, jabuke, naranče, pića ili čak manje igračke za djecu ako ih je bilo.

Regali su bili skromni, a najviše su se poklanjali orihi, lišnjaki, jabuke, naranče ili male zogatule za dicu.

krupke

Slika s doživljaja Buzet po starinski 

Koledanje je narodni običaj koji se veže uz vrijeme između Božića i Sveta Tri Kralja te je poznat u većem dijelu Istre. To je zapravo pjevanje, u kojem se isprepliću elementi starijih poganskih rituala koji su osiguravali plodnost i zdravlje te štitili od zlih sila.

Koledanje je užanca kantanja istarskih kanti za vrime između Božića i Sveta Tri Kralja.

Nekadašnji običaji se možda u današnje vrijeme ne primjenjuju u tolikoj mjeri, međutim mogu nas podsjetiti na nekadašnji skromni život u Istri kad su na prvom mjestu bile obitelji i zajedništvo. Također, mogu nam poslužiti kao inspiracija da se tijekom nadolazećih blagdana posvetimo našim bližnjima i možda oživimo koji od navedenih običaja.

Ova štorija o tradiciji za vrime Božića more nan pomoći da vajka budemo u kumpaniji s našon famejon i forši oživimo kakovu zabljenu užancu.

Inspirit tim želi vam sretne blagdane i još mnogo druženja uz Istra Inspirit u sljedećoj godini!

 inspirit_cestitka_fb

Dizajn čestitke: Illeconcept

Izvori: Istrapedia, Portal Glas Istre

Autorica dijalekta: Nevenka Lorencin