Šetnje otokom Sveti Nikola od ovog ljeta više nisu iste…

Šetnje otokom Sveti Nikola od ovog ljeta više nisu iste…

202

Šetnje otokom Sveti Nikola od ovog ljeta više nisu iste, a za to su zaslužne predstave Istra Inspirita koje se svake nedjelje od 26.06. do 28.08. održavaju na ovom šarmantnom otoku pokraj Poreča u sklopu Poreč Open Air festivala.

Mnogobrojnu publiku, mahom obitelji s djecom, svake nedjelje  u glavnom pristaništu otoka dočekuje simpatičan profesor Epolonius de Histri, kojeg utjelovljuje pulski glumac Frano Novljan koji publiku vodi kroz cijeli program hodajuće interaktivne predstave. Nakon upoznavanja s profesorom Epoloniusom koji posjetitelje uputi u program predstave te upoznaje s mitovima i legendama Istre bez da otputuju s otoka, svi se zajedno upute za njim u šetnju ka prvom punktu na kojem ih dočekuje maštoviti svijet Jules Vernea. Na ovom se punktu dječica užive u interaktivni performans i urone u morski svijet s podmornicom Nautilus – rone, upoznaju i postaju morska bića.

006_manuel_paljuh

Jedan od najzanimljivih punktova je svakako punkt s ‘fire babama’ na kojem se održava interaktivni performans preskakanja vatre koji je inspiriran tradicijom i običajima Ivanjske noći kad se preskače Ivanjski krijes. U ovom performansu jednako uživaju mali i veliki koji se prisjete igara iz djetinjstva i u zabavnoj se igri upute prema slijedećem punktu na kojem ih dočeka strašni Orko. Orko je ‘pola čovik, pola prasac’ koji svojom pjesmom očara publiku te ih  pokuša navesti na krivi put… No, tu je simpatični profesor koji se tijekom cijele predstave brine za svoje posjetitelje te ih navede na pravi put i putovanje kroz povijest Istre te upoznavanje s mitskim bićima Istre – Velim Jože i zmajem. Na ovom se punktu dječica vole slikati s ovim autentičnim istarskim bićima, a ubrzo nakon toga slijedi posjet čarobnom svjetioniku – jednom od najznačajnih na istočnom Jadranu u bogatoj povijesti ovog podneblja. Posjetitelji mogu uživati u performansu teatra sjena i paljenju vatre na vrhu svjetionika uz romantične zvuke harmonike.

029_manuel_paljuh 011_manuel_paljuh

Završni dio Istra Inspirita se izvodi u dvorištu dvorca Pollesini gdje se publika može još jednom opustiti i uživati u zanimljivom skeču istarskih kuharica koje na interaktivan način izvode performans spravljanja istarskih fuži i pljukanci uz pjesmu, ples i zabavu. No, kako bi doživljaj bio cjelovit, posjetitelji se imaju priliku upoznati s grofom Pollesini i njegovom suprugom Isabellom i zaplesati s njima bečki valcer, što cijelom događaju daje dodatni romantični ugođaj.

049_manuel_paljuh (2) 049_manuel_paljuh 054_manuel_paljuh 070_manuel_paljuh

Poslastica za kraj su gusari koji svojom nevjerojatnom energijom prenesu dječici zgode i nezgode slavnog kapetana Morgana i njegove družine. Pljačka, ples, potonuće broda i pjesme su ono što je potrebno da bi se upoznao gusarski život.  

084_manuel_paljuh 098_manuel_paljuh 108_manuel_paljuh

Fire show je efektna završnica ovog veličanstvenog showa u kojem uživaju apsolutno svi. Pomoću vatre i dramatične glazbe na scenu stupa veličanstveni vatreni zmaj koji riga vatru.

113_manuel_paljuh

Mitovi, legende i priče koje se koriste kao inspiracija za predstavu potječu iz knjiga, koje su pomalo zaboravljeno sredstvo proširivanja znanja. Zato Profesor Epolonius de Histri za kraj podsjeća sve posjetitelje što im je činiti: čitajte, čitajte i čitajte!

Redateljica: Petra B. Blašković

Fotografije: Manuel Paljuh