Veli Jože – art & gourmet experience

Veli Jože – art & gourmet experience

415

Kako izgleda život motovunskog diva i kojeg je okusa njegova omiljena čokolada?

Jednog hladnog zimskog dana, još mjesecima udaljeni od ljetne vreve, gužvi i užurbanosti kojima svjedočimo sada, u našim se glavama vrtila priča o najpoznatijem istarskom divu – Velom Joži. Zajedno s predstavnicima Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna (ravnatelj Davor Kliman, nastavnik Denis Sardoz) i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu (tadašnja ravnateljica Ljiljana Radoš, nastavnici Robert Perić i Igor Ciceran) osmišljavali smo projekt koji je ostvario sufinanciranje putem javnog poziva Ministarstva turizma namijenjenog strukovnim školama.
Vrlo brzo smo shvatili koliko zanimljivim može rezultirati projekt koji spaja umjetnost i hranu, u što su nas uvjerile kreativne ideje nastavnika i učenika navedenih pulskih škola. Odlučili smo na nov način prezentirati priču o životu i svakodnevnici jednog diva, a koje je bolje mjesto za to od Motovuna – doma Velog Jože?
I dok su umjetnici marljivo osmišljavali vizualni dio projekta, ugostitelji i kuhari istraživali su kakvom se hranom hranio ovaj div. Svi smo zajedno morali ponoviti gradivo iz osnovne škole i prisjetiti se vremena čitanja lektira. Vladimir Nazor i njegova priča o divu zaokupljale su našu maštu u narednom periodu, a projekt je polako počeo dobivati prve vizure (i okuse).
Na Danima Velog Jože u Motovunu, u posebnom kutku „Veli Jože – art & gourmet experience“, posjetitelji su mogli uživati u meniju Velog Jože: divovskom kolaču s višnjama, bevandinu s medom i žavajonu s fritulama. Dobri stari recepti, dobri stari okusi nekih prošlih vremena! Ako su dovoljni jednom divu, itekako su zadovoljili i naše apetite. Naravno, ne treba ni spominjati da je sve bilo pripremljeno u XXL proporcijama, u maniri pravih divova.

Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu pripremaju slastice Velog Jože
Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu pripremaju slastice Velog Jože

 

Žavajon i fritule Velog Jože
Žavajon i fritule Velog Jože

 

Divovski kolač s višnjama
Divovski kolač s višnjama

 

No, neodoljivi mirisi i okusi divovskih slastica samo su jedan dio naše priče. Istovremeno, kreativci iz ŠPUD-a pripremili su dizajn plakata te osmislili i izradili dekoracije za štand na manifestaciji i zanimljive suvenire poput majica i bedževa.

Kutak "Veli Jože - art & gourmet experience"
Kutak “Veli Jože – art & gourmet experience”

 

Bedž Velog Jože
Bedž Velog Jože

 

 

Posebna je atrakcija i čokolada Velog Jože čiju izradu i dizajn omota također potpisuju učenici ovih škola. Pogađate kakva je ta čokolada? Naravno, s tartufima!

Čokolada s tartufima - omiljena slastica motovunskog diva
Čokolada s tartufima – omiljena slastica motovunskog diva

 

No, ni tu iznenađenjima nije kraj pa su tako učenici ŠPUD-a pokazali i svoje glumačke vještine u zanimljivom kratkometražnom filmu o Velom Joži koji je premijerno prikazan u kinu Bauer tijekom Dana Velog Jože.

 Film o Velom Joži – prema romanu Vladimira Nazora, u izvedbi učenika Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna

Ugodnu su večer u Motovunu potom upotpunili nastupi uvijek raspoložene glumačke skupine Istra Inspirita koja je priču o Velom Joži ispričala uz pomoć velikih lutaka i posebnim fire showom koji je bio odlična uvertira u puštanje lampiona sa željama s motovunskih zidina. Mi smo si zaželjeli ljeto puno inspiracije, a vi?

 

Ples s gostima
Ples s gostima

 

Veli Jože
Veli Jože

 

Fire show
Fire show

 

Pozdrav od Inspirit ekipe i Velog Jože
Pozdrav od Inspirit ekipe i Velog Jože