‘Mitska bića Istre’ oduševila mališane Osnovne škole ‘Josip Ribičič’ u Trstu

Kao što je bilo najavljeno, jučer u utorak, 11. travnja 2017.  u 16h održano je gostovanje Istra Inspirita s predstavom ‘Mitska bića Istre’ u Osnovnoj školi ‘Josip Ribičič’ u sklopu Hrvatske nastave u Trstu. Organizator gostovanja bila je Hrvatska nastava u Trstu u suradnji s Osnovnom školom slovenskog nastavnog jezika ‘Josip Ribičič’ koja je dugogodišnji domaćin i suradnik Hrvatske nastave u Trstu,  a projekt je potpomognut sredstvima Upravnog odjela za kulturu Istarske županije koji je prepoznao važnost i vrijednost ove inicijative.

‘Mitska bića Istre’ kao dio projekta Istra Inspirit osmišljena su kako bi svojim sadržajem obogatila zavičajnu nastavu u Istri, međutim po prvi puta su se  predstavila izvan granica Hrvatske te su učenici Hrvatske nastave u Trstu imali priliku upoznati mitološka bića koja su značajna za istarsko područje. Tako su se mališanima na interaktivan i zabavan način kroz igru, pjesmu i ples predstavili Orko, Veli Jože, strašan zmaj iz Pićna, štriga iz Svetvinčenta te vile koje su sagradile Arenu.  Djeca su rado prihvatila interaktivan način prezentiranja njihovog kulturnog identiteta, a na kraju predstave su sudjelovala i u kvizu, tijekom kojeg ponavljaju i utvrđuju svoje znanje o likovima iz ovog Istra Inspirit doživljaja. Doživljaju su prisustvovali i roditelji, koji su se također rado pridružili interaktivnoj igri i kvizu znanja na kraju istog.

Hrvatska nastava u Italiji organizirana je u Rimu, pokrajini Molise, Udinama i Trstu, a navedena nastavna mjesta djeluju u sklopu Hrvatske nastave u inozemstvu koju provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Nastava je namijenjena djeci školskog uzrasta kojoj je hrvatski obiteljski jezik te drugim učenicima koji žele učiti hrvatski jezik i kulturu. Hrvatsku nastavu u Trstu pohađaju djeca iz svih dijelova Hrvatske, a velik broj djece podrijetlom je iz Istre (Buje, Oprtalj, Umag, Novigrad, Kaštelir, Pula, Rovinj, Žminj).